Over Sanders

Familiebedrijf

Loodgieters en Speciaalzaak Sanders is uitgeroepen tot Onderneming van het jaar 2016 Kleinbedrijf door de Purmerendse Regio Ondernemers (PRO). De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de vrouw, man of organisatie die zich gedurende het afgelopen jaar of gedurende meerdere jaren heeft onderscheiden door een positieve bijdrage te leveren aan het bedrijfseconomische klimaat in Purmerend. Loodgietersbedrijf Sanders moest het opnemen tegen Bakkerij Mickey Egstorf en het bedrijf Succesvolle Opvolging. De jury heeft de winnaar afgelopen zaterdag 14 januari bekendgemaakt op het nieuwjaarsfeest van de PRO.

Loodgieters en Speciaalzaak Sanders kreeg de prijs in de categorie kleinbedrijf. “Ik ben zeer vereerd met de prijs!”, laat Alexander Sanders weten. Hij is inmiddels de vijfde generatie van het familiebedrijf en runt het bedrijf samen met zijn vrouw. “We waren natuurlijk genomineerd en wisten dat we een kans maakten, maar het is natuurlijk heel bijzonder als het dan ook lukt. Maar de twee andere genomineerden had ik het net zo gegund, hoor. Als zelfstandig ondernemer weet ik dat het hard werken is en de overige genomineerden werken net zo hard als ik. Naast de werkzaamheden voor mijn zaak, zit ik ook in de Purmerendse Centrum Ondernemers en maak ik deel uit van de werkgroep verkeersvisie over de bereikbaarheid van de binnenstad.” De Purmerendse ondernemer kreeg tijdens uitreiking een beeldje en een geldbedrag voor een lokaal goed doel.

Sanders Loodgieters oorkonde
Sanders Loodgieters
Sanders Loodgieters bedrijfspand vroeger
Sanders Loodgieters winkel vroeger
Sanders Loodgieters bedrijfspand huidig

Loodgieters en Speciaalzaak Sanders is een écht familiebedrijf, diep geworteld in Purmerend. In 1891 startte Jacobus Sanders het loodgietersbedrijf in de Purmerendse Nieuwstraat.

De voornaamste werkzaamheden bestonden toen uit het maken van pompen en de lood- en zinkbewerking. Nu, 125 jaar later, is dat wel anders.

Net als in alle bedrijfstakken is ook het werk van een loodgietersbedrijf gemoderniseerd en aan vele wetgevingen gebonden. Vijf generaties Sanders hebben deze ontwikkeling doorlopen en nog altijd is Loodgieters en Speciaalzaak Sanders een echte vakspecialist. Groot geworden door toch redelijk klein te blijven. En vooral door mee te groeien met de ontwikkelingen. Het was dan ook een grote verrassing dat wij op 8 april 2016 het predicaat Hofleverancier uit handen van de burgemeester mochten ontvangen.

Alexander Sanders, inmiddels de vijfde generatie, runt het bedrijf samen met zijn vrouw. Zij hebben twee monteurs in dienst. Zelf ging Alexander als kleine jongen al mee met zijn vader, tijdens het werk. De liefde voor het familiebedrijf is in die jaren ontstaan. Alexander heeft het bedrijf een lange tijd samen met zijn vader gerund. Later keek vader Jan vanaf de zijlijn mee en een aantal jaren geleden is het bedrijf in zijn geheel overgedragen aan zoon Alexander.

Veel groter is het bedrijf in de 125 jaar niet geworden. Dat is een bewuste keuze. “Doordat we zo klein zijn gebleven, weet de klant altijd met wie hij te maken heeft. En zelf houden we de beste ‘feeling’ met het bedrijf, op deze manier.”

De zes buizen die beschikbaar waren voor het loodgieterswerk in 1891 hebben inmiddels plaatsgemaakt voor een zeer groot assortiment van gereedschappen, materialen, hulpstukken, maar ook sanitair, tegelwerk en verwarmingssystemen.

Het pand waar Jacobus Sanders startte werd aan het begin van de 20ste eeuw al verruild voor een ander pand in dezelfde Nieuwstraat, nummer 33. En daar is Loodgieters en Speciaalzaak Sanders nog steeds naar tevredenheid gevestigd. Wel zijn er een paar loodsen, buiten het centrum van de stad, bijgekomen, want lang niet al het materiaal past nog in de winkel aan de Nieuwstraat.